De combinatie tussen een puur elektrische auto en een hybrideauto, zo kan je een plug-in hybride auto het beste beschrijven. Waar veel mensen nog altijd twijfelen over een puur elektrische auto omwille van een aantal nadelen, kan een plug-in hybrideauto de redding betekenen.

Wat is een plug-in hybride auto?

Een plug-in hybrideauto of een herlaadbare hybride heeft de kenmerken van een gewone hybrideauto, waarbij er een elektrische motor en een klassieke brandstofmotor aanwezig is, terwijl er ook nog een plug-in is waarbij de wagen geconnecteerd kan worden aan een externe elektrische bron. De auto heeft een heroplaadbare batterij die door middel van de plug-in terug opgeladen kan worden. Plug-in hybrideauto’s hebben een veel groter rijbereik in vergelijking met de andere types hybridevoertuige, aangezien de klassieke brandstofmotor als back-up werkt voor het geval de batterijen leeg zijn.

Wat zijn de voordelen van plug-in hybrideauto's?

Het grote voordeel aan een plug-in hybride is het rijbereik: doordat er nog steeds beroep kan gedaan worden op een klassieke brandstofmotor voor het geval dat de batterij leeg is, boet u niet in aan rijbereik in vergelijking met een diesel- of benzinemotor. De afstand die u volledig elektrisch kan afleggen blijft wel beperkt, tot een maximum van ongeveer 50 kilometer. Wat zeker een voordeel is, is dat je bij de aankoop van een plug-in hybride wagen een laadkabel meegeleverd krijgt. Deze kan je simpelweg in het standaard stopcontact (220 volt) bij je thuis of in je garage steken. Je moet dus eigenlijk geen extra investeringen doen.

In Vlaanderen komen hybridevoertuigen en plug-in hybridevoertuigen helaas niet in aanmerking voor de zero-emissiepremie die de Vlaamse Overheid ter beschikking stelt voor zero-emissievoertuigen. Toch kunnen plug-in hybride elektrische voertuigen in aanmerking komen voor een tijdelijke vrijstelling van de jaarlijkse verkeersbelasting en inschrijvingstaks (BIV). Hierbij moet het wel gaan over plug-in hybride elektrische voertuigen waarbij het mogelijk is om de batterij met een stekker te kunnen opladen en het voertuig mag een uitstoot hebben van maximum 50 gram CO2 per kilometer. Deze tijdelijke vrijstelling geldt tot 31 december 2020.

De fiscale aftrekbaarheid van een plug-in hybridevoertuig in 2019 voor particulieren is gelijk aan die van een thermisch aangedreven auto, namelijk 75%. Onderneming kunnen hun plug-in hybrideauto inbrengen voor 100%

In Brussel is de fiscale aftrekbaarheid voor plug-in hybrideauto’s identiek aan die van Vlaanderen: 75% voor particulieren en 100% voor ondernemingen. De BIV en de jaarlijkse verkeersbelasting worden echter niet verlaagd. Voor ondernemingen is er wel een premie voor de aankoop van oplaadbare hybrideauto’s: 20% van de investering met een maximum van 3.000 euro voor personenwagens en 5.000 euro voor bedrijfsvoertuigen kan verkregen worden. Men kan wel maar beroep doen op 1 subsidie per kalenderjaar.

In Wallonië is er nog geen enkele subsidie voor de aankoop van een plug-in hybrideauto. Ook qua jaarlijkse verkeersbelasting en inschrijvingstaks bieden de plug-in hybrides geen voordeel. Wel is er ook nog een fiscale aftrekbaarheid van 100% voor ondernemingen.

Wat zijn de nadelen van plug-in hybride auto's?

Het prijskaartje van een plug-in hybrideauto is wat hoger dan dat van een klassieke hybridewagen, omdat er meer techniek bij komt kijken en omdat de kost van de batterij groter is. Aangezien een plug-in hybride wel efficiënter rijdt dan een andere type hybrideauto, kan deze meerkost op termijn goed gemaakt worden door de kosten van verbruik.

In vergelijking met een puur elektrische auto, heb je natuurlijk nog altijd CO2-uitstoot, waardoor je inboet aan milieuvriendelijkheid. Daarnaast is de batterij ook vrij groot en zwaar, wat niet meteen comfortabel rijdt. 

De aanwezigheid van twee motoren, continue verbetering in technologie en hogere onderhoudskosten maken het ook moeilijk voor mecaniciens om de wagen te repareren. Het kan ook soms niet makkelijk zijn om een mecanicien te vinden die voldoende expertise heeft om het onderhoud van een plug-in hybrideauto te doen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat plug-in hybrideauto’s je het gevoel geven van een elektrische auto, zonder dat je moet twijfelen over rijbereik.Er zijn enkele nadelen aan gekoppeld, maar indien je echt milieuvriendelijker wilt rijden en toch lange afstanden zonder te tanken/opladen wilt doen, dan kan een plug-in hybrideauto wel een type voor jou zijn. 

Artikels die je kunnen interesseren

Bij een auto op CNG of aardgas zijn er veel voordelen terug te vinden.

Geen fan van een plug-in hybrideauto? Misschien dat een gewone hybrideauto je wel interesseert?

Leave a Reply

Close Menu