Hybride, het is een woord dat we allemaal ondertussen al kennen. Sinds de jaren negentig is hybride een belangrijk thema geworden in de auto-industrie en is het principe ondertussen gekend onder de bevolking. Het combineren van de voordelen van een elektrische auto met de sterke punten van een auto met een klassieke brandstof (diesel of benzine) leek zowel voor autofabrikanten als consumenten een schot in de roos. Waarom zou men een hybride wagen kiezen? Of waarom net niet?

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto gebruikt een combinatie van verschillende technieken om een voertuig aan te drijven. De Verenigde Naties stelt dat een hybride voertuig een voertuig is waar minstens 2 energie-omzetters en energieopslagsystemen aanwezig zijn.

Er zijn verschillende types van hybride auto’s.

  • Volledig hybride: Dit is een hybrideauto waarbij het voertuig op ofwel enkel elektriciteit, ofwel enkel op de klassieke brandstof, ofwel op een combinatie van beiden kan rijden. Een volledige hybrideauto heeft een grote batterij nodig met een hoge capaciteit zodat de wagen enkel op elektriciteit kan rijden. Tijdens het rijden wordt de energie ook opgewekt en opgeslagen in de batterij.
  • Milde hybride: Een milde hybrideauto is een voertuig dat niet enkel op zijn elektrische motor kan rijden, aangezien deze niet genoeg kracht heeft om de wagen zelf aan te drijven. Bij een milde hybrideauto wordt de startmotor vervangen door een elektromotor, die een aantal taken van de motor, zoals remmen, stoppen en herstarten ondersteunt, zodat er bij deze acties minder vervuiling aan te pas komt. Dit zorgt voor een vermindering van ongeveer 15% aan brandstofverbruik. Voor het effectieve rijden neemt de klassieke brandstofmotor dan over. Dit heeft als voordeel dan dat milde hybrideauto’s kleinere batterijen en een zwakkere generator hebben, waardoor de kosten en het gewicht van de wagen gedrukt worden.
  • Plug-in Hybride: Een plug-in hybrideauto heeft de kenmerken van een gewone hybrideauto, waarbij er een elektrische motor en een klassieke brandstofmotor aanwezig is, terwijl er ook nog een plug-in is waarbij de wagen geconnecteerd kan worden aan een externe elektrische bron. De auto heeft heroplaadbare batterijen die door middel van de plug-in terug opgeladen kunnen worden. Plug-in hybrideauto’s nemen ook de onzekerheid van rijbereik weg, aangezien de klassieke brandstofmotor als back-up werkt voor het geval de batterijen leeg zijn.

Wat zijn de voordelen van hybride auto's?

We bouwen verder op de gewone hybrideauto’s en niet op de plug-in hybridevoertuigen. Voor meer informatie over plug-in hybridevoertuigen kan je op deze pagina terecht. 

Er zijn heel wat voordelen gekoppeld aan hybrideauto’s. Allereerst zijn ze natuurlijk milieuvriendelijker in vergelijking met een klassieke diesel- of benzine motor. Aangezien de elektrische motor helpt bij het vertrekken of het versnellen van het voertuig, blijft het verbruik beperkt en de klassieke verbrandingsmotor laadt tijdens het rijden de elektrische batterij op. Aangezien de klassieke verbrandingsmotor minder gebruikt wordt, liggen de onderhoudskosten ook lager. De elektrische batterij en elektromotor hebben doorgaans geen extra onderhoud nodig.

Zijn er ook nadelen gebonden aan een hybride auto?

Helaas zijn er ook nog een aantal nadelen gebonden aan het kopen van een hybridewagen. Een hybrideauto rijdt ook nog bijna altijd op de klassieke brandstof, waardoor het een minder milieuvriendelijk type voertuig is in vergelijking met een plug-in hybride en elektrische auto. Helaas heeft een hybrideauto ook geen recht op de zero-emissiepremie die de Vlaamse Overheid beschikbaar stelt en heb je met een hybrideauto geen recht op een vrijstelling van de verkeersbelasting en inschrijvingstaks (BIV).

De kostprijs van een hybrideauto hangt natuurlijk af van je behoeften en wat je exact zoekt in een wagen. Een hybrideauto is meestal nog iets duurder dan zijn variant op diesel of benzine, maar wel goedkoper dan een puur elektrische auto. Het is dus een afweging van wat je behoeften zijn en hoe je deze wilt invullen.

Tenslotte is de motor doorgaans nog minder krachtig dan een klassieke verbrandingsmotor. Doordat we te maken hebben met een combinatie van twee soorten motors, krijgen we een verlies van efficiëntie. De hybridewagen wordt dan ook meer aanzien voor een wagen in de stad en niet zozeer voor hoge snelheden.

Leave a Reply

Close Menu