De step: Een voertuig dat in de Verenigde Staten en Europa al meer dan 100 jaar gebruikt wordt en dit vooral als speelgoed voor kinderen. Tegenwoordig heeft de step een upgrade gekregen en worden de elektrische varianten elke dag meer en meer populair. De elektrische step rukt op in de grote steden en wordt terecht aanzien als een milieu- en mobiliteitsvriendelijk vervoersmiddel.

De elektrische step wordt steeds meer gebruikt voor korte afstanden, aangezien het een flexibiliteit en vrijheid geeft, zowel in het verkeer als op het gebied van parking.

Waarop moet je letten bij de aankoop van een elektrische step?

Net zoals bij elk product, zijn er ook bij elektrische steps verschillen tussen producenten en verschillen de producten zowel op het gebied van prijs, kwaliteit, rijbereik als stabiliteit. Wat je zoekt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie en voor welke afstanden of omgeving je de elektrische step wilt gebruiken. De prijs is vaak het eerste element waarop gezocht wordt, maar hierbij melden we wel dat de goedkopere modellen vaak niet geschikt zijn voor volwassenen. Er wordt bij elektrische steps altijd aangegeven wat de maximale belasting is, waardoor je altijd kan zien of het voertuig geschikt is voor volwassenen.

Wat met de batterij en het rijbereik? Er zijn veel verschillende factoren die hier een invloed op hebben. De allereerste factor is de capaciteit van de batterij: hoe groter de batterij, hoe verder je step geraakt. Het rijbereik van de step wordt wel altijd vermeld door de fabrikant op de website of bij het product. In theorie vermeldt men altijd het optimale rijbereik maar in de praktijk is dit wel niet altijd het effectieve rijbereik: er zijn nog factoren zoals het gewicht van de bestuurder, de wind, het wegdek en andere elementen die dit rijbereik naar beneden halen. Over het algemeen gaat men uit van een 45 minuten steppen met een volle batterij.

De levensduur van de batterij is ook sterk afhankelijk van het gebruik. De batterij gaat normaal gezien minstens 500 laadbeurten mee, maar de capaciteit van de batterij en dus het rijbereik zal afnemen. Aangezien een elektrische step een aankoop is voor lange termijn, kan je voor je elektrische step natuurlijk wel een nieuwe batterij aankopen en de oude vervangen. Vaak melden producenten wel of er na een periode een extra batterij bij hen aangekocht kan worden. Indien ze de batterijen niet apart verkopen, dan zijn er wel gespecialiseerde winkels of webshops waar je de batterij kan terugvinden. 

Het vermogen van een elektrische step geeft meer informatie over de kracht ervan. Hoe hoger het vermogen of de wattage, hoe sneller je kan versnellen en hoe hoger de topsnelheid van de step zal zijn. Er zijn verschillende categorieën van vermogen te vinden, wat natuurlijk ook een invloed heeft op de prijs. Welke past dan het beste bij jou? Dit hangt af van je omgeving. Als je vaak op vlakke wegen moet steppen en als je daarop wilt kunnen versnellen, dan ga je best voor een step met minstens 500 watt. Als je voor een wattage van minder dan 500 watt gaat, dan bestaat er de kans dat je moeite hebt met heuvels op oplopende wegen. Ben je van plan om veel heuvels te doen, dan ga je best voor een step met minstens 750 watt. Op deze manier heb je die extra kracht om je bestemming te bereiken en hoef je niet te vrezen dat je dreigt stil te vallen.

Het transport van de step is ook een gegeven waar je best rekening mee houdt. Mensen gebruiken de elektrische step vaak in combinatie met andere transportmiddelen: om naar het treinstation te gaan of om naar een bushalte te rijden. Daarnaast gebeurt de opberging van een elektrische step ook best bij je thuis of op het werk binnen en laat je je step best niet buiten staan. Deze twee situaties zorgen ervoor dat je ook moet kijken naar de gemakkelijkheid van de step en daarbij volgen twee vragen: Kan je de elektrische step inklappen en hoeveel weegt de step? De antwoorden op deze twee vragen kunnen een invloed hebben op je keuze: hoe zwaarder, hoe meer moeite je hebt met de step mee te sleuren. Daarnaast: indien je de step niet zou kunnen inklappen, dan heb je bij de opberging of het vervoer van de step extra last.

Al deze factoren zullen een invloed hebben op de prijs. De prijsrange van een elektrische step is enorm: het kan gaan van rond de 100 euro voor de goedkoopste steps voor kinderen, tot meerdere duizenden euro’s voor de meer premium modellen. Over het algemeen zal een elektrische step voor volwassenen tussen de 300 en de 3.000 euro kosten.

Wetgeving

Bij de wetgeving geldt vooral hoe snel je step gaat. Waar je moet of mag rijden hangt allemaal af van de snelheid van je elektrische step. Er zijn hier drie categorieën te herkennen: tot 6km/u, tussen 6km/u en 25km/u en meer dan 25km/u. 

De wet beschouwt alles wat niet sneller dan 6km/u rijdt als een voetganger. Waarom deze snelheid? Dit wordt gezien als de gemiddelde wandelsnelheid en dus ook toestellen die minder dan 6km/u bewegen worden beschouwd als een voetganger. Als je met je step niet sneller dan 6km/u rijdt, dan rij je best op het voetpad. We vermelden hier wel even een uitzondering: Kinderen die jonger dan 9 jaar zijn mogen met een kleine kinderstep altijd op het voetpad rijden. Daarnaast moeten we ook wel melden dat voetgangers altijd voorrang hebben op het voetpad, zelfs als je met je elektrische step op het voetpad rijdt. 

Vanaf dat je sneller dan 6km/u gaat, dan word je beschouwd als een fietser en dan geldt de wegcode voor fietsers. Vanaf juni 2019 mag je in België met een elektrische step op de openbare baan rijden. Wat zijn de regels voor het rijden met een elektrische step op de openbare baan? Indien er een fietspad aanwezig is op de openbare baan, ben je verplicht om het fietspad te gebruiken. Als er geen fietspad aanwezig zou zijn, dan mag je gewoon op de openbare weg rijden, maar dan moet je natuurlijk uiterst rechts houden. Deze wegcode geldt tot een snelheid van 25km/u. Vroeger was het toegelaten om tot 18km/u te rijden met een elektrische step, maar vanaf juni 2019 is deze opgetrokken naar 25km/u. 

Vanaf 25km/u wordt de elektrische step aanzien als een bromfiets of kleine motor en dan geldt de wegcode die voor deze voertuigen geldt. 

Een helm of een geel hesje dragen is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden. Een ongeluk, zelfs aan een lage snelheid, kan veel schade veroorzaken en een step die 25km/u gaat is een voertuig wat nog niet veel mensen in het verkeer gewoon zijn.

Mocht je toch iets voor hebben, dan kan de verzekering bijspringen. Als je schade veroorzaakt of een voetganger omver rijdt, dan kan de familiale verzekering eventueel tussenkomen. Als je hier nog niet zeker van bent, dan raden we je wel aan dit zeker eerst na te vragen bij uw verzekeraar. Indien je zelf gewond raakt, dan moet je je ongevallenverzekering aanspreken.

We kunnen dus stellen dat de elektrische step een uiterst flexibel voertuig is waarmee u vlot beweegt door het verkeer. Welke investeringen je moet doen, hangt volledig af van je persoonlijke situatie en wat je zoekt, dus best even onderzoek doen naar alle specificaties van het voertuig. 

Leave a Reply

Close Menu