Ga je binnenkort naar Italië of ben je op weg naar Rome voor een citytrip? Heb je al nagedacht over het vervoer tijdens je citytrip? De elektrische step is misschien iets interessant om te huren tijdens je uitstap. Met de elektrische step geraak je vlot door de stad en zijn bezienswaardigheden die iets verder liggen geen probleem. Zou je gebruik willen maken van een elektrische step in Rome? Interesse om te weten hoe dit allemaal werkt? Dan duien we er even in.

De elektrische step in Rome

Sinds juni 2019 is de elektrische step realiteit geworden in Rome. Na een voorstel om de elektrische step in Rome te introduceren, is dan uiteindelijk het akkoord gegeven door de stad om dit toe te laten. De organisatie gebeurt door de Amerikaanse bedrijven Lime en Bird, die in ontelbaar veel steden over de hele wereld de dienst aanbieden. Bird was al aanwezig in Italië als “Bird Rides”. Doordat er in verschillende steden al geklaagd werd over de elektrische steps die gedeeld en gehuurd kunnen worden, plant men in Rome hier nauwkeurig naar te kijken.

In Rome en in heel Italië kunnen de elektrische steps van Bird of Lime gehuurd worden door iedere persoon boven de 18 jaar. Het delen van een step tijdens gebruik, ofwel rijden met meer dan één persoon tegelijkertijd, is niet toegestaan. Om de step te gebruiken is er een eenmalige kost van 1 euro per rit en een extra kost per minuut gebruik.

Er wordt begonnen met het introduceren van 500 elektrische steps in Rome. Nadien wordt er uiteraard geëvalueerd of het nodig is om extra elektrische steps toe te voegen aan de vloot. De bedoeling is dat gebruikers gemakkelijk kunnen bewegen om de metro en stations te bereiken.

Waar een elektrische step in Rome huren?

Hoe werkt het huren van een elektrische step nu in Rome? Allereerst moet je de App van Lime of Bird downloaden en je registreren met een kredietkaart. Deze kredietkaart is uiteraard noodzakelijk, omdat je anders geen betalingen kan doen. Op die manier verzekeren de bedrijven zich ook dat de steps niet zomaar gestolen worden.

De kost van de rit hangt af van hoelang je de elektrische step huurt. Er is een eenmalige kost van 1 euro om de step te ontgrendelen en vervolgens betaal je 15 eurocent per minuut dat je de step gebruikt. Het voertuig is dus zeker bestemd voor korte maar snelle ritten, zodat je veel afstand kan doen op korte tijd. Eens je de app gedownload hebt, moet je die openen en dan krijg je een kaart te zien waarop alle bruikbare steps staan. Naast het icoontje van de step kan je zien hoeveel batterij de step nog heeft en hoeveel kilometers het nog kan rijden. Eens je bij een step bent, moet je het gewoon een korte duw geven en dan ben je weg.

Ben je geen grote fan van het huren van een elektrische step via een app? Dan kan je uiteraard nog in een echte winkel terecht. Elektrische steps zijn moeilijk te vinden om uit een winkel te huren, maar scooters en fietsen zijn er genoeg. De winkel biga bike biedt scooters en fietsen aan. Uiteraard is een uitstap in Italië geen uitstap zonder een ritje op een echte Vespa!

Wetgeving in Rome

Net zoals in veel steden is de maximale snelheid die een elektrische step mag halen 25 kilometer per uur. De wegcode van het land geldt natuurlijk, waarbij de elektrische step als fietser gezien wordt en dus het fietspad moet gebruiken. Hoewel een helm geen noodzaak is, wordt dit wel aangeraden. Vooral Lime probeert het gebruik van een helm te stimuleren, aangezien zij in het verleden al kritiek hebben gekregen dat de elektrisch steps niet veilig genoeg zouden zijn.

Het project in Rome stelt ook dat Lime na 21u in de avond de steps moet controleren om te zien of er schade is. Daarnaast verzamelen ze ook de elektrische steps waarvan de batterij zo goed als op is, zodat ze deze kunnen opladen. Als je in de ochtend dus een elektrische step zou huren, dan kan je ervan uitgaan dat deze een volle batterij heeft. In de avond is er natuurlijk meer risico dat de batterij platter is door veelvuldig gebruik.

Klik hier voor meer informatie over de elektrische step in België.

 

Leave a Reply

Close Menu