Sinds juni 2019 is het delen van de elektrische step legaal in Duitsland. Moet je ergens in Duitsland zijn? Een elektrische step is een perfect vervoersmiddel om te huren. Op zoek naar een elektrische step in Berlijn? Hoe werkt het om een elektrische step in Berlijn te huren? We duiken er kort op in.

De elektrische step in Berlijn

Het heeft een tijdje geduurd, maar sinds juni 2019 is de elektrische step om te delen nu toch legaal in Berlijn. Meteen sprongen de bekende deelbedrijven op de Duitse markt en gingen ze elektrische steps om te delen ook aanbieden in Berlijn. De elektrische steps zijn zeer gewild door toeristen aangezien je snel op de verschillende plaatsen komt die je wilt zien. Zeker in Berlijn is dit een voordeel, omdat de stad enorm veel bezienswaardigheden heeft die doorheen de stad verspreid zijn. Je hebt uiteraard het verschil tussen oost en west, wat je zeker wilt meepikken.

De eerste weken na de introductie van de elektrische step om te huren in Berlijn, waren er al enkele accidenten waarover de politie niet al tevreden was. Zo werden er vijf verschillende verkeersovertredingen vastgesteld en waren er zelfs enkele mensen die de elektrische step gebruikte onder invloed van alcohol. Hieronder geven we meer informatie over de wetgeving van de elektrische step in Berlijn en in Duitsland in het algemeen. Dit is als toerist zeker belangrijk om te lezen, omdat je steeds onderworpen staat aan de regels van de stad.

Waar een elektrische step in Berlijn huren?

Via een app kan je heel gemakkelijk een elektrische step in Berlijn huren. De eerste app is uiteraard Lime, deze kost 1 euro als startkost en vervolgens 20 eurocent per minuut dat je rijdt. De tweede app is Tier, deze heeft een startkost van 1 euro en vervolgens kost het 15 eurocent per minuut rijden. Dit is hetzelfde principe dat gehanteerd wordt door Wind, een andere app. Daarnaast zijn er nog apps zoals Voi, Circ en Bird, die allemaal ongeveer dezelfde tarieven aanbieden. Als je Voi gebruikt krijg je wel een korting van 1 euro en 15 eurocent als je in een centrale zone parkeert. Als deze apps kunnen gebruikt en betaald worden door middel van een debit of creditcard. Met Mastercard of Visa ben je dus volledig klaar om de elektrische step te huren.

Huur je liever geen elektrische step via een app? Dan kan je uiteraard nog altijd een lokale winkel zoeken die elektrische steps aanbiedt. Zo is er Bike Rent & Bike Tours Berlin, een winkel waar je zowel fietsen als steps kan huren. Deze winkel is gelegen aan het aquarium van Berlijn en dus dicht bij verschillende interessante plekken.

Wetgeving in Berlijn

De legalisering van het huren van de elektrische step om te delen duurde even omdat er legaal een aantal dingen op orde gebracht moesten worden. Ondanks het feit dat de elektrische step een geweldig vervoersmiddel is in toeristische steden, zoals Duitsland er enkelen heeft, zorgt het regelmatig ook voor overlast. Er zijn dus enkele wetgevingen verbonden aan het gebruik van de elektrische step.

Zo mag er niet gereden worden op het voetpad of in zones die bestemd zijn voor voetgangers. Er moet steeds het fietspad gebruikt worden en indien er geen fietspad aanwezig is, de weg. Er staat ook een minimumleeftijd op het gebruik van de elektrische step. Zo moet elke gebruiker minstens 14 jaar oud zijn. Er mogen ook geen passagiers meerijden: 1 persoon per elektrische step dus. Een helm is niet nodig en de maximumsnelheid staat op 20 kilometer per uur.

Tenslotte is er nog een belangrijke regel die voor alle voertuigen geldt: niet rijden als je gedronken hebt. Dezelfde regels als voor auto’s in Duitsland worden gehanteerd: boven de 21 jaar mag je maximum 0,05% alcoholpercentage hebben en onder de 21 jaar geldt volledige nultolerantie.

Klik hier voor meer informatie over de elektrische step in België.

Leave a Reply

Close Menu