Een elektrische fiets, of ook wel eens een e-bike genoemd, is een fiets met een elektromotor geïntegreerd in de fiets. Ondertussen bestaan er al veel soorten elektrische fietsen. Terwijl er elektrische fietsen zijn die slechts een kleine motor hebben om de pedaalkracht te ondersteunen, zijn er ook krachtiger elektrische fietsen. Deze komen al dichter bij een bromfiets. Ze kunnen een hoge snelheid en vermogen behouden door licht te trappen. 

De elektrische fiets wint enorm aan populariteit. In het begin werd het vooral gebruikt door ouderen, maar ondertussen is een elektrische fiets door alle leeftijden aanvaard. Ten eerste is het gebruik zeer gemakkelijk en daarnaast is er door de snelheid ook de efficiënte en opwindende prestatie van de fiets. 

Elektrische fiets - Hoe werkt het?

Elektrische fietsen gebruiken oplaadbare batterijen. De lichtere elektrische fietsen kunnen 25 tot 32 kilometer per uur rijden. Gelijkaardig zijn er ook krachtigere varianten die tot meer dan 45 kilometer per uur kunnen rijden. Afhankelijk van de lokale wetgeving worden e-bikes geclassificeerd als fietsen in plaats van bromfietsen. Op deze manier ontsnappen ze aan strengere wetten. We gaan later verder in op de wetgeving. 

Hoe een elektrische fiets kiezen?

Het is gemakkelijk om overweldigd te raken als je kijkt naar het enorme aantal elektrische fietsen dat beschikbaar is. Er zijn honderden, misschien wel duizenden bedrijven en soorten fietsen om uit te kiezen, maar waar begin je nu?

Als het gaat om het kopen van een elektrische fiets, zijn er twee belangrijke factoren: soort en prijs. Beide factoren geven je een beeld om de juiste elektrische fiets voor jouw behoeften te vinden. Er zijn verschillende soorten elektrisch fietsen: elektrische mountainbikes, elektrische wegfietsen, elektrische bakfietsen, elektrische vouwfietsen en de specialere typen. Er zijn natuurlijk meer soorten, zoals bijvoorbeeld elektrische ligfietsen, maar voor een eerste aankoop is dat misschien niet meteen de meest relevante. 

Elektrische mountainbikes

Elektrische mountainbikes zijn vooral bestemd voor op paden en off-road te gaan rijden. Om samen te vatten: moeilijk berijdbare wegen. Maar ze kunnen ook op straat rijden. Elektrische mountainbikes in de lagere prijsklassen kunnen zeker ook een alternatief zijn als je een fiets zoekt waarmee je op de weg wilt rijden. 

Een elektrische mountainbikes heeft meestal een “hardtail”, wat betekent dat ze geen achterwielophanging hebben. In plaats daarvan werken ze met een voorveringvork. Als je echt een elektrische fiets wilt hebben waarmee je trucs kan doen of mee wilt springen, dan kijk je best naar een downhill elektrische mountainbike. Deze zijn specifiek gebouwd voor het mountainbiken en zijn ook zeer kwalitatief, waardoor ze veel jaren meekunnen. 

Elektrische fiets voor op de weg

Zoek je een elektrische fiets voor woon-werk-verkeer of gewoon voor op de weg? Dan kan je heel veel kanten uit. Dit is een zeer brede categorie en omvat verschillende soorten, zoals bijvoorbeeld hybride fietsen. Elektrische fietsen voor op de weg hebben wel een aantal typische kenmerken. Ten eerste hebben ze smallere banden, dit is om toch een degelijke snelheid te halen met een zo min mogelijk energieverbruik. Ten tweede hebben ze meestal smallere zadels: je gebruikt de fiets om een afstand te overbruggen, niet meteen om rustig te rijden. Fietsen die je gebruikt voor langzaam te rijden hebben meestal een breed zadel, omdat je echt voor puur gemak gaat. Hiermee zeggen we natuurlijk niet dat een smal zadel niet gemakkelijk zit. Ten derde is er ook de nadruk op het gewicht, namelijk zo licht mogelijk. De fiets voor woon-werk-verkeer moet vlot rijden en gemakkelijk op te bergen zijn, dus een licht gewicht is noodzakelijk. 

Als je als hobby fietst en voornamelijk op straat rijdt, dan is een elektrische racefiets een betere keuze. Deze fietsen zijn ontworpen voor het meeste efficiënte trappen en zijn vaak de lichtste opties. Ze kunnen vaak gemakkelijk worden gereden zonder enige elektrische hulp, waardoor de echte liefhebbers enkel geholpen worden als ze willen. 

Als je de fiets echt voor woon-werkverkeer gebruikt en niet noodzakelijk voor plezieritten, dan kies je best een hybride of een cyclocross-fiets. Deze hebben net iets bredere banden en leggen meer nadruk op een stevig kader voor meerdere terreinen. Hoewel ze wat van een racefiets weg hebben, kunnen ze een harder of moeilijker wegdek zeker aan. 

Elektrische bakfiets

Een bakfiets: het wordt meestal aanzien als fiets die minder “sexy” is. Daartegenover staat dat ze wel heel nuttig zijn. Elektrische bakfietsen zijn er om zoveel mogelijk goederen te vervoeren zonder te veel moeite. 

Er zijn fietsen waarbij de bak aan de voorkant staat. Daarvoor heb je zeker een goede trekcapaciteit nodig, want vooral bij lage snelheden kan dit wat onhandig zijn.

Sommige elektrische bakfietsen gebruiken een bak dat aan de achterkant geplaatst is, waarbij de bak ook extra wielen heeft. Deze bieden verschillende ladingstoebehoren zoals rekken of tassen. 

Elektrische vouwfiets

Een elektrische vouwfiets is enorm populair aan het worden in België. Mensen die naar Brussel met de trein moeten en dan in het centrum nog wat kilometers doen, kunnen met een elektrische vouwfiets zeker een voordeel doen. Ze zijn dan ook zo populair door hun draagbaarheid. De meeste elektrische vouwfietsen hebben een vouwpunt in het midden van de fiets en op het stuur. Hierdoor stort de fiets in een pakket dat meestal niet groter is dan een koffer. Wil je je elektrische fiets vervoeren? Moet je de trein nemen? Een opvouwbare elektrische fiets is dan allicht je beste keuze. 

Het nadeel is wel dat je soms te maken hebt met onderdelen van lagere kwaliteit. Het ontwerp van een vouwbare fiets is om te voorkomen dat de prijs te hoog oploopt, dus dan geef je toe aan de kwaliteit. 

Andere soorten elektrische fietsen

Naast de bekendere categorieën, zijn er nog een aantal andere categorieën waar je eventueel ook eens naar wilt kijken.

Elektrische tandemfietsen hebben zoals elke tandemfiets twee stoelen en twee pedalen. Wil je niet alleen fietsen, maar wel elektrisch? Dan kan dit wel de juiste keuze zijn.

Elektrische driewielers zijn interessant voor mensen die meer balans willen of zichzelf graag ondersteunen tijdens een tussenstop. Je hebt elektrische fietsen met twee wielen achterin, maar er bestaan er ook met twee wielen aan de voorkant. Deze zijn zelfs stabieler bij hoge snelheid, maar wel duurder.

Elektrische ligfietsen plaatsen je dan meer in een ontspannender positie omdat je in een stoel ligt in plaats op een zadel te zitten. Je kan ze krijgen met standaard twee wielen of ook met drie wielen. Het wordt wel aanbevolen om een soort van vlag of iets opvallends te gebruiken, zodat andere bestuurders je zeker zien. Aangezien je lager ligt en een hoge snelheid haalt, kan het zijn dat andere weggebruikers je niet zien. 

 

Prijsklassen

De tweede factor om een fiets te kiezen is de prijs. Zoals bij vrijwel alle producten heb je hier veel verschil. In andere woorden, je kan gaan van betaalbare prijzen, tot de enorm dure varianten. 

Lage prijsklasse

Als we kijken naar de lagere prijsklassen, dan komen we vooral terecht in de modellen die in China geproduceerd worden. Je kan al starten van 300 euro om een fiets te kopen, maar deze zijn geïmporteerd uit China. Het merk Xiaomi is een grote naam die dit soort modellen produceert. Veel mensen verwijzen naar dit soort fietsen als een soort van wegwerpfietsen, aangezien ze gemakkelijk breken en je dan snel een nieuwe moet kopen. Ze hebben vaak super goedkope batterijen die een beperkt bereik bieden. In conclusie kan je dus stellen dat je krijgt waarvoor je betaalt. 

Budget elektrische fietsen (€ 500 - € 1.000)

Als je al wat meer kwaliteit wilt, dan is dit de minimum prijsklasse waarin je moet zoeken. In deze prijsklasse kan je fietsen vinden waarmee je vrij lang kan rijden, maar je geeft natuurlijk ook een aantal functionaliteiten op. Fietsen in deze klasse hebben vaak maar één trapversnelling. Dus als je van verschillende versnellingen houdt, moet je hier best niet naar kijken. Fietsen in deze klasse brengen je wel naar waar je moet gaan en presteren redelijk goed. De frames zien er vaak niet hoog-kwalitatief uit maar voor deze prijs zijn ze wel redelijk goed. Verwacht niet dat ze jarenlang meegaan, maar als je er goed voor zorgt, kunnen ze lang mee. 

Middenklasse (€ 1.000 - € 2.500)

In deze prijsklasse gaat de kwaliteit van zowel de elektrische componenten als de fietsonderdelen er drastisch op vooruit. In deze categorie vind je fietsen die fatsoenlijk zijn en zelfs je auto kunnen vervangen. De banden die gebruikt worden door aanbieders in deze prijsklasse zijn ook vaker van betere kwaliteit. In de hogere regio’s van deze prijsklasse kan je zelfs hydraulische schijfremmen krijgen. Deze fietsen kunnen 3 tot 5 jaar meegaan, mits goed fietsonderhoud. 

Premium prijsklasse (€ 2.500 - € 5.000)

Wil je echt investeren in je elektrische fiets? Dan kan je voor deze prijsklasse zeker iets deftig vinden. In deze prijsklasse zijn meestal alle componenten van degelijke kwaliteit. Onderdelen zoals schakelaars, remmen, frames en ophanging zijn van kwalitatieve leveranciers. 

In deze prijsklasse vind je ook al vaker de grotere namen terug: Bosch, Shimano, Yamaha, Panasonic. Ze bieden betere prestaties, vooral voor diegenen die genieten van de elektrische componenten, door aan jou de keuze te laten: ondersteuning bij trappen of altijd ondersteuning. 

Ultra-premium prijsklasse (meer dan € 5.000)

Vanaf je in deze prijsklasse zit, dan vind je elektrische fietsen die echt voor liefhebbers gemaakt zijn. Als je hierin zoekt, dan kan je beter op zoek gaan naar een fiets die perfect op maat gemaakt is. Geen standaard merken of standaard modellen, ga op zoek naar wat specifiek past bij jouw behoeften!

Conclusie

Zo dat is het! Twee elementen die je moet onthouden bij het zoeken van een elektrische fiets: de soort en de prijs. Net zoals bij elk voertuig is het belangrijk om te kijken wat je behoeften zijn en hoe je deze wil vervullen. Is een elektrische fiets iets voor jou? Welke type fiets zoek je? Welke prijs heb je er voor over? Als je hier de vragen op vindt, dan kan je je perfect vermaken op je elektrische fiets!

Lees meer over mobiliteit

Lees meer over de elektrische step

Leave a Reply

Close Menu