Elektrische auto’s zijn voordelig: dat is niet enkel voor particulieren zo, maar vooral ook werkgevers en werknemers van bedrijven. We nemen een kijkje op beide aspecten: Wat als u een elektrische auto wilt op het werk laden en wat als u als werkgever laadpunten voor elektrische auto’s wilt aanbieden?

Heb je een elektrische wagen in je vennootschap? Het standpunt van de werkgever.

Er zijn heel wat kosten verbonden aan elektrische auto’s, maar het kan fiscaal interessant zijn om deze te laten dragen door de vennootschap. De kosten van een personenwagen worden in de vennootschap in aftrek genomen op basis van een percentage gekoppeld aan de brandstof van de wagen. Aangezien elektrische wagens geen CO2-uitstoot hebben, worden de kosten van de wagen voor 120% in aftrek genomen door de vennootschap. Deze fiscale aftrekbaarheid geldt wel niet voor de interesten: indien de vennootschap een financiering of lening is aangegaan dan zijn die voor 100% fiscaal aftrekbaar, maar niet voor 120%.

Wat met het opladen? Een elektrische auto moet je uiteraard regelmatig opladen en ook bij het verbruik van elektriciteit komen kosten kijken. De verbruikte elektriciteit kan ook door de vennootschap gedragen worden, maar de verbruikte elektriciteit dient wel beperkt te worden tot 75% fiscale aftrekbaarheid. Het is pas vanaf 2020 dat dit ook 100% fiscaal aftrekbaar zal zijn.

Verder kunnen ook de aankoopkosten van een laadpunt in aanmerking komen voor de 120% fiscale aftrekbaarheid. Dit kan zowel voor een laadpunt op een bedrijfsterrein, als voor een laadpunt bij de bedrijfsleider thuis in het geval van zelfstandigen. Je kan er ook voor kiezen om je laadpunt al dan niet open te stellen voor het publiek. Stel je bent restauranteigenaar en zou graag een laadpunt willen installeren op je parking, dan kan je deze ook aanbieden aan je klanten. Er is dan nog de keuze of je deze gratis maakt, ofwel hier ook een prijs op plakt die de klant zou moeten betalen. 

Daarnaast zijn er nog zonnepanelen die elektriciteit kunnen opwekken. Kunnen deze ook ingebracht worden? De aankoop hiervan door de vennootschap moet bij elke vennootschap apart bekeken worden. Indien een groot deel van het wagenpark uit elektrische wagens bestaat, dan kan de fiscus de aanvraag voor fiscale aftrekbaarheid goedkeuren. In andere situaties zal de verbruikssituatie van de zonnepanelen bekeken worden en wordt er een beslissing gemaakt op basis van het aantal verbruik voor elektrische auto’s.

Ben je eigenaar of de vlootbeheerder van je vennootschap en wil je een elektrisch wagenpark? Dan raden we je aan om contact op te nemen met een van de gespecialiseerde diensten die een audit kunnen uitvoeren naar de ideale oplossing voor jouw situatie.

Wat als jij als werknemer een elektrische auto hebt?

Heel wat bedrijven bieden de mogelijkheid om je elektrische wagen op het werk op te laden. Bedrijven betalen gemiddeld zo’n 0,10 à 0,15 euro per kWh, wat een besparing is tot 80%. Werkgevers hebben dus zeker voordeel aan het installeren van laadpunten, aangezien die zichzelf terugbetalen tegenover het terugbetalen van thuisladen.

Wanneer je werkterrein een oplaadpunt heeft en je werkgever de elektriciteit betaalt die de elektrische personenwagen verbruikt, dan heeft dit geen invloed op het bedrag van het voordeel van alle aard van de firmawagen. Hiervoor kunnen we de vergelijking maken met een tankkaart die de werkgever aanbiedt bij diesel- of benzinewagens. Het is niet omdat de werknemers een tankkaart gebruiken voor het verbruik van privé-verplaatsingen dat het privévoordeel voor de bedrijfswagen daardoor toeneemt.

Bij het thuis of publiek opladen, kan je je volledige elektriciteitsfactuur, zowel voor privégebruik als professioneel gebruik, laten factureren aan de vennootschap. Deze kosten zijn in principe aftrekbaar als beroepskosten en uw privé-situatie wordt dan belast op een voordeel gratis elektriciteit, wat neerkomt op 1.010 euro per jaar. Als de belastingen en sociale bijdragen op dit forfaitaire voordeel u minder dan de werkelijke kosten van uw privé-verbruik kosten, dan is het interessanter om uw vennootschap te laten betalen.

Daarnaast kan u ook kiezen voor een slim laadpunt. Dit is een laadpunt dat u kan installeren en waarbij u uw auto tot 8 keer sneller oplaadt. Daarnaast verstuurt de laadpaal ook alle laaddata online door tegen een vooraf ingesteld tarief per kWh. Op deze manier weet u wat u ten laste van uw vennootschap moet leggen. Indien u werkt via een leasingmaatschappij, dan zorgen zij voor de facturatie aan de vennootschap en krijgt u privé de terugbetaling van de verbruikte elektriciteit.

Artikels die je kunnen interesseren

Hoe kan je een elektrische wagen thuis opladen? Waar moet je op letten en is het iets voor jou?

Er zijn verschillende opties om publiek je auto op te laden. Hoe werkt het? 

Leave a Reply

Close Menu