Elektrische auto’s zijn zowel voor werknemers als voor werkgevers zeer voordelig. We praten hier wel over voertuigen die volledig elektrisch zijn: dit wilt zeggen dat ze een CO2-uitstoot hebben van 0 gram. Voor deze elektrische wagens kom je steeds in de meest voordelige categorieën op het gebied van fiscale aftrekbaarheid of belastingen. 

Wat met fiscale aftrekbaarheid? Een elektrische wagen als werkgever

De kosten van een personenwagen worden in een vennootschap in aftrek genomen van een percentage dat toegekend wordt aan de wagen. Dit percentage is afhankelijk van het type brandstof en de CO2-uitstoot van het voertuig. De fiscale aftrekbaarheid ligt altijd tussen 50% en 120%.

Puur elektrische wagens hebben geen CO2-uitstoot, waardoor de kosten van de wagen momenteel voor 120% in aftrek worden genomen door de vennootschap.Let op: Vanaf 2020 zal de 120% aftrek wijzigen naar 100% aftrek voor elektrische wagens.

Een vennootschap kan de volledige aankoop van de elektrische wagen dragen, ongeacht van de manier van financiering. Zowel de afschrijvingen als de maandelijkse huurlasten kunnen worden opgenomen in de boekhouding. Daarnaast zijn er nog andere kosten die gepaard gaan met een elektrische auto die een vennootschap kan dragen, waaronder het verbruik van de elektriciteit, onderhoud, aankoop van een oplaadpunt en meer.

Wat met voordeel alle aard? Een elektrische wagen als werknemer

Het voordeel van alle aard, ook wel eens afgekort als VAA, kan men beschrijven als een beroepsinkomen en het wordt door een onderneming toegekend aan een werknemer of bedrijfsleider. Elke werknemer of bedrijfsleider die een personenwagen van de vennootschap, hiermee bedoelen we dus een bedrijfswagen, ook voor privé-gebruik gebruikt wordt belast op een voordeel van alle aard.

Dit voordeel mag nooit minder dan € 1.310 euro per jaar bedragen. Als u een eigen bijdrage voor het privégebruik van uw bedrijfswagen betaalt aan de werkgever, zal hij die bijdrage van het belastbaar voordeel aftrekken.

Het voordeel van alle aard wordt berekend op jaarbasis en dit met de volgende formule:
Cataloguswaarde van het voertuig x ouderdomspercentage x 6/7 x CO²-percentage

Een nieuwe elektrische wagen die 0 tot 12 maanden oud is met een cataloguswaarde tot € 39.083 kan genieten van € 111,67 per maand, ofwel het minimumbedrag van € 1.310 per jaar.

Hieronder bekijken we de verschillende variabelen meer in detail.

 De cataloguswaarde is de catalogusprijs van het voertuig in nieuw staat bij verkoop aan een particulier, inclusief opties en betaalde btw. Hierbij wordt geen rekening gehouden met verkregen kortingen of andere verminderingen.

Om de leeftijd van het voertuig te verrekenen, wordt de cataloguswaarde vermenigvuldigd met een percentage dat rekening houdt met de periode die verstreken is vanaf de datum van eerste inschrijving van het voertuig. In onderstaande tabel vind je het percentage terug dat gekoppeld wordt met de verstreken periode na de eerste inschrijving van de auto.

Verstreken periode sinds de eerste inschrijving van het voertuigPercentage waarmee de catalogus-waarde wordt vermenigvuldigd
0 tot 12 maanden100%
13 tot 24 maanden94%
25 tot 36 maanden88%
37 tot 48 maanden82%
49 tot 60 maanden76%
vanaf 61 maanden70%

Vervolgens heeft de CO2-uitstoot nog een belangrijke invloed op het voordeel van alle aard. Het CO2-basispercentage bedraagt 5,5%, wat van toepassing is op 105 g/km voor voertuigen met benzine-, lpg- of aardgasmotor en 86 g/km voor voertuigen met een dieselmotor. Wanneer de uitstoot van de bedrijfswagen lager ligt dan de referentie-uitstoot wordt het basispercentage met 0,1% per CO2-gram verminderd, tot minimum 4%. Aangezien volledig elektrische wagens een CO2-uitstoot van 0 gram hebben, wordt voor hen dus het minimumpercentage van 4% genomen.

Artikels die je kunnen interesseren

Hoe zit het met belastingen als je een elektrische aankoopt? 

Bij de aankoop van een elektrische auto kan je genieten van een zero-emissie premie.

Leave a Reply

Close Menu